© Rootsville.eu

Margot Sergent (US)
tiltle: Double France, Sweet France
music: Jazz
release date: 2023
label: ZoHo Music
info artist: Margot Sergent
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Het ensemble van Mademoiselle Sergent is uniek in de annalen van de Franse, Amerikaanse of welke andere vorm van jazz dan ook; het algehele groepsgeluid is licht en zwevend, alsof het in de lucht hangt en niet op een tastbare manier aan de grond is vastgemaakt, maar toch swingend. Als spilpunt van de groep klinkt haar harp tegelijkertijd als een gitaar en een piano, als primaire melodische en harmonische, om nog maar te zwijgen van het ritmische verband. Ze is bijna een one-woman-show, vooral op de vele liedjes die ze hier schreef. Als we de accordeon horen, denken we vaak aan traditionele Franse Bal-Musette-ensembles. We horen twee gitaren en denken aan het Quintette van de Hot Club of France jazz manouche-geluid, ontwikkeld door Django Reinhardt en Stéphane Grappelli, maar we herinneren ons dat onze oren ons bedriegen, aangezien er geen tweede gitaar is, maar eerder de harp van Margot de plaats innemen van één. Die nummers met Mr. Wyrsch doen ons denken aan de jaren 40-editie van de QHCF, waarbij klarinettist Hubert Rostaing Grappelli in de frontlinie verving.

Margot heeft een groepsgeluid gecreëerd dat perfect past bij haar doorschijnende, luchtige, prachtige sopraanstem en haar licht swingende stijl als zangeres en instrumentalist; de groep is licht en tegelijkertijd diepgaand. Het is vooral indrukwekkend in de manier waarop ze enkele van de zwaardere Franse nummers nemen, zoals L'Hymne à l'Amour van Edith Piaf, dat normaal gesproken wordt uitgevoerd als een groot dramatisch bandnummer (zelfs in het Engels als 'If You Love Me') en Charles La Bohème van Aznavour, traditioneel weergegeven als een nogal sombere wals. La Rua Madureira van Nino Ferrer, in wezen een duo tussen Margot en gitarist Patrick Brennan, zou eveneens een duister verhaal kunnen zijn over een tragisch incident van een componist die ook tragisch om het leven kwam. Toch nemen Margot en zijn gezelschap al deze nummers en maken ze lichter zonder dat dit ten koste gaat van hun dramatische kracht. Margot onderstreept ook waarom Charles Trenet mijn favoriete Franse songwriter is. Alleen Trenet zou een liefdeslied kunnen schrijven voor zijn geboorteland – Douce France – en het niet als een somber volkslied laten klinken. Op dezelfde manier kon alleen Trenet een bitterzoet afscheidslied schrijven en het eerder optimistisch dan moedeloos laten zijn; liefdevol, vergevingsgezind en meelevend in plaats van beschuldigend. Margot brengt al deze kwaliteiten naar voren en versterkt deze in de muziek en woorden van Trenet, vooral in haar tweetalige lezing van Que reste-t-il de nos amours? ("Ik wens je liefde").

Van Margots andere originele nummers is ‘Dans Tes Bras Mon Ange’ een verlangende, indringende ballade die, zo legt ze uit, gaat over de transformerende kracht van liefde, hoe deze een veilige ruimte creëert en alle wonden kan genezen. Silent Steps is een jubelend, voorzichtig vrolijk nummer, waarin de nadruk wordt gelegd op de gitaar van Patrick Brennan en de bas van Alec Safy, voor het “vieren van kleine prestaties, overwinningen die ons het gevoel geven succesvol te zijn, wat dat ook voor ons betekent.” Little Miracle bevat een suggestie van Afrikaanse ritmische patronen en werd geïnspireerd door een jazzgriot uit de Republiek Guinee; het gaat over het vinden van het magische in het alledaagse. Het album eindigt met een ontroerend origineel, het Braziliaans geïnspireerde Saudade, een solo voor harp die, zoals de Portugese titel aangeeft, tegelijk vrolijk en verdrietig is. Dat is wat superieure verhalenvertellers doen: ze grijpen je verbeelding aan en begeleiden je door hun verhalen. Maar al snel gaat het niet om hen, maar om jou; ze zijn als spirituele gidsen die je helpen jezelf te vinden in hun verhalen. Het gaat niet om de woorden of de noten, maar om de gevoelens die ze oproepen.


tracks:

1.Keep the Moon In Mind 3:54 M. Sergent
2.Douce France 3:31 C. Trenet
3.The Apartment Next Door 4:58 M. Sergent
4.I Wish You Love 4:33 C. Trenet, A. Beach
5.Little Miracle 3:24 M. Sergent
6.La Bohème 4:01 C. Aznavour
7. Dans Tes Bras Mon Ange 4:00 M.Sergent
8.La Rua Madureira 3:36 N. Ferrer
9.Silent Steps 3:01 M. Sergent
10.L’Hymne à l’Amour 4:42 M. Monnot, É. Piaf
11.Saudade 2:53 M. Sergent